2/18/2017

Näyttelyitä

Vietettiin lauantai päivä Helsingissä. Pääasiana oli taas kiertää museoita läpi sen minkä ehtii. Kävin viimeinen tutustumassa Mona Hatoumin näyttelyyn. Hatoum on syntynyt palestiinalaiseen perheeseen Beirutissa vuonna 1952. Hän päätyi Lontooseen, jossa aloitti taideopintonsa. Hän on Iso-Britannian kansalainen ja asuu sekä työskentelee Britanniassa. 

Hatoumin teokset käsittelevät poliittisia aiheita. Näyttely on hieman yllättävä ja vaatii keskittymistä, se on ajatuksia herättävä ja ehkä myös hieman ahdistaviakin. Visuaalisesti pidin todella paljon useista teoksista. Minua kun kiehtoo valot ja varjot. Näyttely on hyvin rakennettu ja monipuolinen kokonaisuus, jossa on esillä performansseja, videoita, valokuvia, installaatioita, veistoksia ja paperipohjaisia teoksia. Teoksista välittyy käsiteltyinä aiheina vallitseva maailman tilanne sekä ainakin naisen asema. 

Mona Hatoum, Hot Spot 2013


Sen lisäksi esillä on myös Meeri Koutaniemi ja Arman Alizad  - Pahan jälkeen. Lisä tietoa löydät täältä.

Mona Hatoumin näyttely on ollut jo pitkään auki ja on vielä 26.2.2017 asti. 
Lisätietoa löydät Kiasman sivuilta!

Valokuvataiteen museossa on tällä hetkellä esillä Poliittisen valokuvan festivaali 2017: Ruoka. Erittäin puhutteleva ja hyvin rakennettu näyttely. Tämä pysäyttävä näyttely käy lävitse laajalla mittakaavalla ruokateollisuuden vaikutuksia ympäristöön, yksilöiden vapauksia, eläinten oikeuksia, eli pureudutaan ruuan eettisiin kysymyksiin. Näyttely oli niin mielenkiintoinen ja ajankohtainen, että suosittelisin todella kaikille menemään katsomaan ja oppimaan jotain uutta ruokateollisuudesta. Aihetta on käsitelty monissa eri ohjelmissa, dokumentteja on tullut tv:stä. Itseäni aihe kiinnostaa niin paljon, että on tullut seurailtua monenlaista. Poliittisen valokuvan festivaalin sivuilta löytyy paljon lisää itse festivaalista ja sen tarjonnasta. Sen lisäksi sivustolla on paljon tietoa taitelijoista, teoksista ja artikkeleita aiheesta. Festivaali painoi myös lehden, joka jaettiin Voima -lehden mukana. Lehden nettiversio löytyy täältä!



Näyttelyn sisältö on tunteita herättävää, jotkut saattavat jopa järkyttyä, eivätkä pysty katsomaan kuvia.  Mielestäni tämän kaltaiset kuvat on silti hyvä tuoda esiin ja lisätä tietoisuutta mitä ruokateollisuuden ympärillä tapahtuu. 

Näyttelyn taiteilijat/ teokset: Asunción Molinos Gordo, Filippo Zambon, Freya Najade, Henk Wildschut, Jo-Anne McArthur, Jošt Franko, Kukka Ranta, Laura Cuch, Pablo Ernesto Piovano, Paula Humberg, Tim Franco, to kosie, Yann Mingard, Taskualbumit-hanke
Animalia, Greenpeace, Oikeutta eläimille, Helsingin kuvataidelukio, Jaakko Keso & työryhmä 
Näyttely jatkuu aina 29.04.2017 asti. 

Näihin kaikkiin näyttelyihin pääsee museokortilla!