9/13/2017

Poikkeuksellisesti ruokaohjeita




Tänä vuonna viljeltiin vähän perunaa. Sen lisäksi maassa oli mm. lehtikaalia, kesäkurpitsaa, maa-artisokkaa, avomaankurkkua, retiisiä, selleria, salaattia, sekä kaikkia mahdollisia yrttejä. Perinteisesti kasvavat myös marjat ja omenat. Omalla parvekkeella kasvoi myös salaattia, yrttejä ja tomaatteja. Tänä vuonna on tullut tehtyä paljon oman maan/parvekkeen ja metsän raaka-aineista ruokaa. Toivottavasti myös jatkossakin entistä enemmän tulee tähän mahdollisuutta. 


Paahdettu lehtikaali-peruna-linssisalaatti


Kaikkein pienimmistä perunoista tuli maukasta salaattia. Pondasin ohjeen chocochililtä ja muokkasin sitä hieman. Kun kerran oli mm. maasta napatut lehtikaalit. Mun muunnelma meni näin:

1kg uusia perunoita (ne kaikkein pienimmät kokonaisina)
lehtikaalia
oliiviöljy, himalajansuola, pipurisekoitus
1,5 dl punaisia linssejä
1,5 l vettä
1 kasvisliemikuutio
kuivattua tilillä
reilu kourallinen tuoretta persiljaa

Kastikkeen tein samana, mitä chocochili elikkäs:

1 raastettu sitruunan kuori
puolikkaan sitruunan mehu
0,5 dl oliiviöljyä
1 tl agavesiirappia
suolaa ja pippuria


  1. Uuni 225 asteeseen.
  2. Pese perunat ja huuhtele lehtikaalit.
  3. Pyöräytin kokonaiset perunat ja pilkotun lehtikaalin oliiviöljyssä, suolassa ja pippurissa. Pistin kaikki uunipellille lehtikaalit etualalle, jotta ne oli helppo napata pois uunista vielä, kun perunat jäävät sinne kypsymään. Lehtikaali  kypsyy noin 8min ja Perunat kypsyvät noin 20min. Varo polttamasta lehtikaaleja, tarkkaile kunnes ne ovat saaneet pikkaisen väriä. Perunat ovat valmiit kun ne ovat saaneet väriä ja pehmenneet.
  4. Kun perunat ovat uunissa keitä linssit kasvisliemikuution kanssa vedessä. Kun linssit ovat kypsyneet kaada niistä ylimääräinen vesi pois. Silputa yrtit sekä tee kastike. Sekoita kaikki kastikkeen aineet keskenään. 
  5. Kun perunat ovat valmiit, sekoitetaan kaikki aineet keskenään ja nautitaan lämpimänä!












9/03/2017

4-vuotis kuvien ottamista

Toisinaan minua kysellään kuvaamaan muotokuvia. Muotokuvien ottaminen on aina yhtä mielenkiintoista, kiehtovaa ja jännittävää. Tällä kertaa kuvasin tämän upean juuri neljä vuotta täyttäneen neidin. 

Ihmisten kuvaaminen on jäänyt taas vähän vähemmälle. Tein sitä paljon 2009-2012. Silloin oli runsaasti visioita ja halua kuvata juurikin ihmisiä. Opintojen edessä taiteen tekemisen mediat vaihtuivat ja mielenkiinnon kohteet siinä samalla. Nyt tuntuu siltä, että olisi kiva jatkaa erästä aikoinaan kesken jäänyttä muotokuva sarjaa. 











Designtorin syksy 2017

Tässä kuvin tämän syksyn Rajataiteen Desingtorin myyntinäyttelyn tunnelmia.
Syksyn taiteilijana oli J-P Köykkä.