2/25/2019

Paikkaaminen

Vaatteiden paikkaaminen on huippu kivaa hommaa. Varsinkin kun sitä voi tehdä niin monella tapaa. Opettelin itselleni täysin uuden tekniikan Pykäpistoparsiman. Ohjeet siihen löytyivät kirjasta Tyttöjen käsityöt vuodelta 1946. Äkkiseltään Antikvaari -sivustolta katsottuna, niitä on kivasti vielä saatavillakin täältä!

 
Tämä kuva on otettu sivusta, jossa kerrotaan miten parsiminen tapahtuu. Neulepaidassani olleet useat reiät korjasin pääasiassa näillä pykäpistoparsimuksilla. Suosittelen opettelemaan kyseisen tekniikan, sillä saa niin kaunista jälkeä sekä kun pääsee kiinni tekniikkaan se on jokseenkin helppoa ja nopeaa. Paidassani oli todella pieni neulous, joten tekeminen on oli aika väkertämistä. Aijoinkin seuraavaksi kokeilla sitä johonkin isompaan. 

Toki tein puseroon myös ristikkoparsimaa kahdella eri värillä. Joka on varmasti kaikille paljonkin tutumpi korjausmenetelma. Sillä saa aikaan aivan erilaista koristusta vaatteisiin, mitä enemmän värejä käyttää. 




En pahemmin pidä rikotuista farkuista, joten polvessa oleva reikä tuli paikatuksi kimaltelevalla kankaalla ja langalla. En sen enempää suunnitellut mitä teen löysin pienen kangastilkun ja päätin kokeilla paikkaamista sillä. Neuloin sen kiinni kiiltävällä DCM muliinilangalla ristipistoin. 

Ohjeita ja inspiraatiota paikkaamiseen löytyy vaikka millä mitoin. Tein pari kuvakollaasia tähän loppuun. Kuvat suoraa linkitetty omilta nettisivuiltaan.














Haastankin kaikki korjaamaan tämän vuoden aikana vähintään yhden vaatekappaleen sen rikkoutuessa! 


2/17/2019

Alkuvuoden juttuja


Työnuoneella on käynnissä luova kaaos. Siellä syntyy parasta aikaa ainakin neljää tai viittä teosta. Deadline alkaa kolkutella jo, sillä tekniikkani eivät ole mistään nopeimmasta päästä. Kuitenkin aikaa on vielä kesäkuun alkuun. Äkkiäkös se sieltä jo tuleekin! Kevät on aina ollut hämmentävän ohi kiitävää aikaa, joka pitää pitää mielessä.

 
Alkuvuoden tekniikat ovat olleet hyvinkin monipuolisia ja tarjonneet monenlaisia mahdollisuuksia omaan työskentelyyn. Kipinä kankaan kuviointiin ja värjäykseen on säilynyt, mutta myös tekstiilikollaasit ovat saaneet mahdollisuuden. Aikaisemmin en niinkään ole pitänyt tekstiilikollaaseista. Kunnes tajusin miten laaja alaisia ne voivatkaan olla. 

Paikkaustekniikat tulivat juuri oikeaan aikaan, kaappiin oli kertynyt kaikkea parsittavaa, joihin olikin hauska kokeilla erilaisia tekniikoita. Vastaisuudessa pyrin löytämään aina aikaa vaatteiden korjaamisella, sekä niiden uusio käyttö ratkaisuihin. 

Nextiilissä on tullut pitkin alkuvuotta käytyä hakemassa materiaaleja kouluun ja tuleviin teoksiin. Nyt pitäisi löytyä niin paljon jo materiaaleja, ettei vähään aikaan tarvitsisi hankkia mitään. Tekstiilimateriaaleja, kun on tullut kerättyä aika pitkän aikaakin. 

Seuraavaksi teen postaukset erikseen kuvassa olevista tekniikoista ja kerron niistä hieman lisää.