9/20/2024

Käytetyn muodin ympäristövaikutukset – Oikeasti vastuullista?


Käytettyjen vaatteiden ostaminen on ollut viime vuosina megatrendi, ja kierrätysvaatekaupat ja verkkokirpputorit ovat nousseet monen vastuullisuusajattelijan suosioon. Mutta vähentääkö käytettyjen vaatteiden ostaminen todella ympäristökuormaa, vai onko kyseessä vain kulutuksen jatkumo?



Torin teettämä Vertaiskauppavaikutus 2023 -tutkimus antaa aiheeseen mielenkiintoisia näkökulmia. Tutkimuksen mukaan suomalaiset välttivät kerryttämästä hiilidioksidipäästöjä lähes 84 000 tonnin edestä ostamalla tavaroita käytettynä. Se kuulostaa hienolta – mutta valitettavasti vaatteiden osalta tilanne on monimutkaisempi. Vaatteet ovat ainoita kulutustavaroita, joiden ilmastovaikutukset eivät ole yksinomaan positiivisia, vaikka ne ostettaisiin käytettynä.

Miksi näin? Yksi syy on logistiikka. "Suomen sisälläkin tapahtuva käytettyjen vaatteiden kauppa aiheuttaa päästöjä eikä vältä niitä," kertoo Torin johtaja Jenni Tuomisto. Lisäksi käytettyjä vaatteita tilataan yhä enemmän ulkomailta, mikä kasvattaa kuljetuspäästöjä. Toinen ongelma on vaatteiden "korvausaste" – Suomessa se on Pohjoismaiden matalin, vain 48 prosenttia. Tämä tarkoittaa, että käytettyjen vaatteiden ostaminen ei välttämättä korvaa uusien hankintaa, vaan moni ostaa sekä uusia että käytettyjä vaatteita.

Vaatekaapit siis pullistelevat, ja vaikka käytettyjen vaatteiden hinnat ovat halpoja ja valikoima laaja, ostaminen ei aina perustu tarpeeseen. Monet vaatehankinnat perustuvat ennemmin hetken mielihaluihin ja trendeihin kuin todelliseen tarpeeseen – sama pätee niin uusien kuin käytettyjen vaatteiden kohdalla.

Vastuullisuuden näkökulmasta kysymys kuuluu: miten muuttaisimme kulutustottumuksiamme? Pelkkä käytettyjen vaatteiden ostaminen ei riitä, jos samalla ostamme yhä uusia vaatteita. Todellinen vastuullisuus syntyy siitä, että kulutusta vähennetään, keskitytään laadukkaisiin ja pitkäikäisiin vaatteisiin, ja suositaan paikallista kierrätystä pitkien kuljetusketjujen sijaan.

Minulle henkilökohtaisesti tämä kysymys on erityisen läheinen, sillä tutkin paljon muodin ja tekstiilialan vastuullisuutta. Uskon, että muoti voi olla yhtä aikaa kaunista ja ympäristöystävällistä – mutta se vaatii meiltä kaikilta tietoista valintaa ostokäyttäytymisen suhteen. Käytetyn vaatteiden shoppailu voi olla hieno askel oikeaan suuntaan, mutta se ei saa olla pelkästään tapa kuluttaa enemmän. 

Minulle henkilökohtaisesti on ollut aikoinaan todella matala kynnys ostaa kirpputorilta vaatteita ja kerryttää niitä väärän kokoisia ja erikoisia vaatteita, joita lopulta ei tule juurikaan käytettyä. Tiedän, että olen jo alkanut todella karsivaksi sen suhteen ja kierrätän vaatteitani eteenpäin paljon matalammalla kynnyksellä kuin aiemmin. Suhtaudun todella tunne pohjalta vaatteisiini ja se välillä tuottaa siihen luopumiseen ongelmia. Olen myös lähivuosina tullut todella kriittiseksi mitä hankin kirpputoreilta. 

Mitä ajatuksia sinulla on vastuullisesta muodista? Oletko itse huomannut ostavasi enemmän käytettyjä vaatteita uusien sijaan, vai jääkö ostoskärryyn silti usein myös jotain uutta?