3/12/2017

Näkyväksi neulottu

Näkyväksi neulottu -näyttelyn katsastaminen jäi todella viime tippaan. Kerkesin vasta näyttelyn lisäviikoilla mennä katsomaan. Näyttely on nyt enää tulevan viikon auki, 19.3. asti. Eli vielä ehtisi viikon aikana käydä katsomassa, ja se todellakin kannattaa. 

Rósa Sigrún Jónsdóttirin islantilaiset lääkekasvit ovat mielestäni todella hienoja. Ne on toteutettu yhteisöllisesti. Näyttely kokonaisuudessaan on todella hieno. Se miten vanhat perinnekäsityö tekniikat valjastetaan nykytaiteeseen on mielestäni todella mielenkiintoista. Lopputyöni kirjallinen osio keskittyi pohtimaan tekstiilitaiteen asemaa nykytaiteessa. Tämän näyttelyn myötä varmasti on tapahtunut paljon. On otettu taas iso harppaus eteenpäin "hyväksyä" käsityön keinoin toteutettuja teoksia nykytaiteen kontekstiin. Tekstiilitaide sanana on monen mieleen huono tai jollain kummallisella tavalla luotaantyöntävä, aliarvostettu. En ole ihan ymmärtänyt sitä mikä siinä sanassa kiikastaa. On jotenkin sääli, että yksi sana voi leimata negatiivisesti. Olen myös joskus tietoisesti jättänyt käyttämättä sanaa tekstiilitaide. 

Itseäni kiinnostaa suunnattomasti käsityötekniikoilla tehty taide. Kirjoittaessani lopputyötäni ei ollut vielä ilmestynyt näyttelyn kuraattorin Minna Haverin, Pehmeä taide -kirjaa. Kirjassa juuri käsitellään sitä miten vihdoinkin käsityöt ovat tulleet suosituksi ja myös saavuttanut arvoaan käsityötekniikoin toteutetut teokset nykytaiteen kontekstissa. Itseäni kiinnostaa tekniikassa ristiriitojen luominen. Pehmeät pinnat, langat ja niihin liitettävät asiat, jotka valjastetaankin jonkun aivan päinvastaisen teoksen materiaaliksi. Syntyy jänniä kontrasteja pehmeiden/herkkien ja kovien/räväköiden/lujien asioiden kanssa. Mikä toteutuu mielestäni monissa tämänkin näyttelyn teoksissa. 

Näkyväksi neulottu -näyttely ymmärtääkseni tullaan näkemään muuallakin. Sinkkan sivuilla mainitaan sen olevan ainakin Kajaanin taidemuseon ensi vuoden ohjelmaa. Kannattaa pitää silmällä missä seuraavaksi näyttely nähdään, jos ei nyt tulevan viikon aikana kerkeä Keravalle vierailemaan. 




















Näyttelyn taiteilijat: 
Tanya Akhmetgalieva, Jenni Haili, Liisa Hietanen, Hyäryllistä-ryhmä, Rósa Sigrún Jónsdóttir, Elina Juopperi, Sanna Majander, Niina Mantsinen, Melek Mazici, Annukka Mikkola, OLEK & Michelle P. Dodson, Kaija Papu, Ulla Pohjola, Sonja Salomäki, Noora Schroderus, Suvi Solkio, Minna Soraluoma, Daina Taimina, Tuija Teiska, Timo Tähkänen, Sanni Weckman sekä Metropolia Ammattikorkeakoulun tekstiilisuunnittelun opiskelijat ja Villit virkkaajat -ryhmä

P.s. Sinkkaan pääsee myös museokortilla!