7/30/2016

Solarigrafia

Olen viettänyt useamman päivä värkkäillen solargrafiaa varten neulanreikäkameroita. Niitä syntyi nyt noin kymmenkunta. Sitten vaan pitää odotella useampi kuukausi, noin 3-6kuukautta, jotta valokuvapaperi on valoittunut. Ensimmäisen kameran kiinnitys ei ollut helppoa, kuten kuvasta voi nähdä, sen varmistamiseen meni aika kauan aikaa, mutta toivotaan, että se siellä pysyy. Muut kamerat tulivatkin laitettua nätemmin esille.





Puuhun kiinnitetty kamera, ei mitenkään kauniisti ole tämä yksilö.




Puuhun kiinnittämistä...


  
Purkkien maalit kuivumassa. 



 Ensimmäisen kuvan kameraan tallentuvaa maisemaa...



Miten tehdä solarigrafiaa? Pitää valmistaa neulanreikäkamera. 

Miten neulanreikäkamera valmistetaan? Tarvitaan säänkestäviä tiiviitä purkkeja, jotka ovat sisältä mustia. Itse valmistin erilaisista peltipurkeista mitä löysin nurkista sekä halvalla kirpputoreilta. Yhteensä tein 8 neulanreikäkameraa. Maalasin ne spraymaalilla mustaksi sisältä ja ulko, että ne eivät ole häiritseviä luonnossa. Itseltäni löytyi todella pieni poran terä joka vastasi neulanreiällä tehtyä reikää, joten tein purkkeihin reijät sillä. Normaalisti neulanreikäkameraan reikä valmistetaan foliosta. Leikataan purkkiin reikä, ja siihen kiinnitetään folio joka peittää reiän. Folion keskikohtaa ohennetaan hiemalla hiekkapaperilla, jotta reiästä tulisi tasainen. (Folioksi ovat hyviä esim. jogurttipurkkien kansifoliot). 

Purkin valmistamisen jälkeen purkin sisään asetetaan valokuvapaperia, joka on valoherkkää. Tämä vaihe pitää tehdä pimeässä tai punaisessa valossa. Purkin kyljessä oleva neulanreikä peitetään sähköteipillä niin pitkäksi aikaa kunnes kamera on paikoillaan. Paperi asetetaan purkkiin tietenkin reijän vastapuolelle ja pistetään tarvittaessa vähän teipillä kiinni. Sen jälkeen olen teipannut hyvin mustalla ilmastointiteipillä purkin kannet tiiviisti kiinni, jottei vaan ylimääräinen valopääse purkkiin, vaan ainoana valon lähteenä on neulanreikä. 

Tässä nopeasti ja lyhykäisyydessään valmistaminen. Jossain vaiheessa voin kuvata, tarkemman kuvitetun ohjeen, kameran tekemiseen.

7/29/2016

Museokortti jo toista kierrosta

Mulla on ollut nyt jo reilu vuoden museokortti käytössäni. Heti vaihdosta palatessani ensimmäisenä hankin itselleni museokortin. Mikä on ollut aivan loistava valinta, on tullut käytyä enemmän museoissa ja vaikka rahatilanne olisi jonain hetkenä todella huono on minulla museo kortti kukkarossani, jolla pääsen "ilmaiseksi" museoon. Taino ei ilmaiseksi, mutta olen maksanut 54euroa etukäteen vuoden museomatkastani.  (Nykyään kortti uutena on 59euroa)

 Museokortti kurkistaa kukkarosta ja muistikirja kulkee aina näyttelyissä mukana.

Viimeaikaiset näyttelyni missä olen vieraillut ovat olleet Tampereella lähinnä. Tampereen museokortti kohteet ja näyttelyt ovat tällä hetkellä hyvin otolliset.


1. Lenin museo - joka on juuri noin vuosi sitten uudistettu täysin. Museossa tutustutaan mm. miten Lenin  vieraili Tampereella ja missähän kävi ja miksi. Käydään ajan historiaa Venäjän vallankumouksesta ja toisesta maailmansodasta, Stalinin vankileirejä unohtamatta edeten Neuvostoliiton romahtamiseen ja käsitellen Suomen ja Venäjän suhdetta. Museossa ei ehkä ole täysin mullistavaa tietoa, mutta pian museosta ja sen visuaalisuudesta.(ps. museokauppa on suloinen!)

Verkkosivut
http://www.lenin.fi

2. Tampereen taidemuseo -  tällähetkellä museolla on aina 11.9. Vuoden nuoritaitelija Reima Nevalainen. Joka on todalla vierailun veroinen mielenkiintoinen näyttelykokonaisuus. 

Verkkosivut

3. Vapriikki - nyt ovat meneillään vaihtuvat näyttelyt: Vuoden luontokuvat 2015 / Hurriganes / Pahkasika / Jääkauden jättiläiset / Postimuseo: Salaista jääkäripostia. Hyviä näyttelyitä, jokainen. Viime vierailulla vietin museolla aikaa yksikseni kaksi ja puoli tuntia. Pysävinä näyttelyinä Vapriikissa voi käydä katsomassa: Jääkiekkomuseo / Postimuseo / Kivimuseo / Nukkenäyttely / Mediamuseo Rupriikki /Luonnontieteellinen museo / Innovaatiot / Tampere 1918 / Tammerkoski ja kosken kaupunki 
23.9. aukeaa TEXO:n 10. tekstiilitaiteen triennaali, joka kiinnostaa itseäni aivan järjettömän paljon. Sitä odotellessa siis. 

Verkkosivut

4. Sara Hildén -  Ron Mueck. Hän ei paljoa esittelyitä kaipaa. Aivan mahtavia ja näkemisen arvoisia hyperrealistisia veistoksia. 

Verkkosivut








Tässä loppuun vielä museokortin nettisivuilta poimittu lista Tampereelta löytyvistä museoista, joissa käy museokortti. Osa listan museoista on Vapriikin museokeskuksen sisällä, joten näin äkkiä laskettuna erillisiä paikkoja on Tampereella kahdeksan.






189Emil Aaltosen museo Tampere
190 Hiekan taidemuseo Tampere
191 Lenin-museo Tampere
192 Museo Milavida Tampere
193 Postimuseo Tampere
194 Sara Hildénin taidemuseo Tampere
195 Suomen Jääkiekkomuseo Tampere
196 Tampereen museot, Kivimuseo Tampere
197 Tampereen museot, Museokeskus Vapriikki Tampere
198 Tampereen taidemuseo - Pirkanmaan aluetaidemuseo Tampere
199 Tampereen taidemuseon Muumilaakso Tampere
200 Työväenmuseo Werstas Tampere

7/22/2016

Marjoja, kukkia ja mehiläisiä


Pioni on mun lempi kukkani. Aina osuu kova sade juuri silloin kuin pionit kukkivat kauneimmillaan. Ja sitten ne on mennyttä. Mun kukkamaassani on kaksi erilaista pionia, valkoinen ja vaaleanpunainen. 



Mustikat ja metsämansikat on kypsyneet ja niitä on kiva käydä pihan reinoilla poimimassa iltapalaksi. Ne vaan on niin hyviä. Vielä pitäisi ehtiä marjaan ennen kuin kaikki on mennyttä ja pakastaa tulevaa talvea varten, jotta saa marjoja aamulla kaurapuuroon. 




Olen seurannut pihapiirissä sisiliskoja tänä kesänä. Tää kivi on niiden lempipaikka paistatella päivää. Varsinkin kun niitä on joka kerta vaan entistä enemmän. 


Omanmaan mansikat jäi vähäiseksi, kun rusakot oli päättänyt popsia mansikkaverkon ja sen jälkeen mansikan varret ennen edes mansikoita parempiin suihin.





7/11/2016

Teekukkaisista



Jasmiini teekukka on ihan todella kaunis, vaikka siinä ei olekkaan kauniita värejä. Tee aukeaa todella hitaasti, sekä maun saaminen kestää myös. Tämä tee vaatii kärsivällisyyttä. 



Teekukat ovat kaunista katseltavaa. Tämä kysyinen tee oli hyvin miedon makuinen ja tuoksultaa todella jasmiininen. Kysyinen teekukka pakettini on jo aika vanha, joten varmasti myös vähän jo menettänyt makuaan. Itse en siiviöi teekukkaa, jossain ohjeissa sanotaan, että pitää ehdottomasti tehdä teekannuun ja siivilöidä toiseen mukiin juotavaksi. 

Teekukat ovat kiinalainen erikoisuus. Jotka sidotaan käsin kokoon. Teekukat eivät vaadi mitään erityistä, ne vaan laitetaan n. 80 asteiseen veteen. Niiden annetaan avautua rauhassa koskematta niihin, jottei niiden rakenne hajoa. Hienoiten kukka tietenkin tulee esiin lasisessa teemukissa tai teekannussa. Jotta siitä voi nauttia, kun se hiljalleen aukeaa. Muki tai lasi kannattaa olla leveä, jotta kukka pääsee oikeuksiinsa. Kukan voi käyttää useita kertoja uudelleen, sillä siitä riittää yleensä noin 4-5 mukilliseen.









    













Toinen teepostaus heti perään. Seuraavaksi jotain muuta! 

7/10/2016

Kotona kaappi notkuu teetä

Päätin alkaa kirjoittamaan kivoista asioista. Asioista, joista nautin ja joita rakastan. Tänään kirjoittan teen juonnista. Tee hullu, kun olen. Teen juominen on minulle ollut aina tärkeää. Aikoinaan teen juontini lisääntyi lukio aikoina. Niin hassulta, kun se kuulostaa oli vielä pikku ystävä erään kolmen tyypin kanssa. Nämä ystävävykset kävivät aina lukiossa kioskilla, mitä minä ja muutama muu pyöritimme, he ostivat lähestulkoon joka välitunti teetä. Aikaa tästä on siis jo 8vuotta."Jengin" yksi osapuoli, nykyinen avomieheni. Oli himo teen juoja ja sitä hän on edelleen. Kotoa meiltä löytyy aika paljon teetä. Ikää kuin teetä joka hetkeen. Molemmilla on toisinaan aina jokin suosikki, mitä juodaan pitkään. Niin pitkään, että kyllästytään ja vaihdetaan johonkin muuhun. Tällä hetkellä mulla itselläni on erilaiset minttuteet suosiossa. Toki mustia ja vihreitäkin sekä valkoisia tulee juotua. Kun taas toinen kahmii maté teetä aikoinaan Argenttiinasta tuliasiksi saadusta mukista. Kun hullaannun johonkin asiaan siitä on otettava selvää ja sitä tapahtuu usein. Tietyt asiat säilyvät pidempään ja tietyt katoavat. Teekulttuuri on niin moninainen maailmalla, että siitä riittää selvitettävää. Se jaksaa kiehtoa minua aika ajoin enemmän ja taas toisinaan vähän vähemmän.  



Keittiön seinää koristaa teatowel, jonka aikoinaan ostin Derbystä. Siinä on ohjeet täydellisen teen haudutukseen, infoa teelaaduista sekä muuta hauskaa pikku tietoa. Kuten, 4kuppia päivässä teetä on todettu olevan terveyttä edistäviä vaikutuksia. Teetä löytyy, jos jonkin moista. Pitää löytyä tilanteeseen kun tilanteeseen. Valikoima on kyllä vähentynyt lähiaikoina todella roimasti, sillä olemme tavallaan sopineet, että vanhoista on päästävä paremmin eroon ennen kuin tulee paljoa lisää uusia. Jotkin teestä mitä emme ole pystynyt juomaan on annettu eteenpäin.  

 Yllä oleva kuva on meidän teehyllystä, sääli että meillä on pieni keittiö, joten tältä näyttää meidän teekaappi. Kaikki teet on sullottu yhteen kaappiin, eikä oikein ota selvää mitä kaikkea sieltä löytyykään.  

 Tässä lista tee merkeistä mitä kaapistamme löytyy eniten: 
Yogi Tea 
Pukka Herbs
Whittart
The English Tea Shop 
Veiström
Forsman  

Näitä löytyy ehdottomasti eniten, mutta sitten on paljon lahjaksi saatuja teepakettaja. Aikoinaan useampi vuosi sitten join paljon Clippersin teitä, mutta niihin ehkä tuli hieman kyllästyminen ja eteenkin niihin pussiteihin. Useamman vuoden on tullut suosittua paljon irtoteetä. Joten pussit ovat lähinnä se nopea ratkaisu. Mutta jos ruvetaan oikeasti teetä juomaan, ystävien seurassa tai illalla on irtotee yleensä se valinta.  Jääteet ja erilaiset teejuomat ovat olleet viimeaikainen innostukseni kohde, joten niistä varmasti lisää. Samoin teemerkeistä ja laaduistakin ihan omina postauksinaan.


  ♥

7/04/2016

Puola

Ajattelin pistää vihdoin kuvia meidän Puolan retkeltämme, minkä teimme keväällä. Silloin Suomessa oli vielä harmaata, kylmää eikä tietoakaan vihreästä nurmikosta tai kukkivista kukista. Kävin Puolassa jo kolmatta kertaa, on se vaan kiva maa. Krakova on edelleen yksi suosikki kaupunkejana, en löytänyt kaikkea sitä kivaa mitä viimeksi löysin, mutta löytyi uusia kivoja juttuja. Samalla retkellä kävimme Gdanskissa ja siitä Sopotin rannoilla. 
Retki oli mitä parhain, taidetta, vegaaniravintoloita, museoita ja kaupunkikulttuuria. Kaikkea sitä mitä matkojen pitääkin sisältää. Kävin Auschwitz-Birkenaussa toista kertaa, tällä kertaa kokemus ei ollut niin rankka. Mutta no otin sen kyllä edelleen hyvin syvästi.

Ja yöpymiseen käytettiin tietty Airbnb:tä. Ja lennettiin Wizzairilla Turusta Gdanskiin. Sekä paikan päällä liikuttiin Polskibussilla. Matka meni siis näin:


Tampere - Turku - Gdansk - Krakova - Gdansk - Sopot - Gdansk - Turku - Tampere

Kaikkiaan matkakuluja tuli 

IMG_20160419_203631.jpg
Krakova, Veiksel joen ranta yöaikaan Kazimierz kaupungin osanpuolelta. 


IMG_20160419_205335.jpg

IMG_20160419_205819.jpg
Jewish District (Kazimierz)


IMG_20160420_115528.jpg

IMG_20160420_142711.jpg
Museum of Contemporary Art in Kraków, Mocka


IMG_20160420_152951.jpg
Krakova, Veiksel joen ranta toiselta puolelta katsottuna


IMG_20160420_175018.jpg

IMG_20160421_111443.jpg
Jewish District (Kazimierz)

IMG_20160421_154251.jpg
IMG_20160421_163007.jpg

IMG_20160421_163443.jpg
Krowarzywa, vegaaninen burgeri ravintola


IMG_20160421_191347.jpg
Museum of Contemporary Art in Kraków, Mocka


IMG_20160422_202612.jpg
IMG_20160422_202838.jpg
IMG_20160422_215503.jpg
Sopot


IMG_20160423_022106.jpg
IMG_20160416_213536.jpg
IMG_20160416_223437.jpg
IMG_20160417_071459.jpg
IMG_20160417_111624.jpg
IMG_20160417_111834.jpg
IMG_20160417_112953.jpg
IMG_20160417_115521.jpg
IMG_20160417_145514.jpg
Gdansk

Auschwitz-Birkenau

Kotiin kunnon retrobussilla ja nukkumaan. Nukuinkin sitten vuorokauden putkeen ja sitten olikin taas uutta energiaa!


Tähän loppuun vielä listaa huipuista vegaanimestoista
Gdansk
1. Avocado Vegan and Eko / Wajdeloty 25/1GdanskPoland80-437  


2. Hummusland / Wajdeloty 3 Gdansk  
3. Fukafe / Wajdeloty 22GdanskPoland  
4. BioWay  
5. Vb Veganburgers / Jesionowa 17/1 (at Grunwaldzka)Gdansk,Poland 
+ Spozyvczak / Grazyny 12/1GdanskPoland80-438 

Krakow 
1.  Vegab / Starowislna 6KrakowPoland32-020  ♥ 
2. Nova Krova / Plac Wolnica 3/2KrakowPoland31-060    
3. Krowarzywa / Slawkowska 8KrakowPoland31-014  
4. Hummus Amamamusi / Ul. Meiselsa 4.KrakowPoland31-062   



Tässä listattuna mun lempparipaikat ja mun omat arviot paikoista. VEGAB vei voiton olemmalla niin ihana ja saimme huippu palvelua. Kävimme kahdesti oikein siellä :)