7/30/2016

Solarigrafia

Olen viettänyt useamman päivä värkkäillen solargrafiaa varten neulanreikäkameroita. Niitä syntyi nyt noin kymmenkunta. Sitten vaan pitää odotella useampi kuukausi, noin 3-6kuukautta, jotta valokuvapaperi on valoittunut. Ensimmäisen kameran kiinnitys ei ollut helppoa, kuten kuvasta voi nähdä, sen varmistamiseen meni aika kauan aikaa, mutta toivotaan, että se siellä pysyy. Muut kamerat tulivatkin laitettua nätemmin esille.





Puuhun kiinnitetty kamera, ei mitenkään kauniisti ole tämä yksilö.




Puuhun kiinnittämistä...


  
Purkkien maalit kuivumassa. 



 Ensimmäisen kuvan kameraan tallentuvaa maisemaa...



Miten tehdä solarigrafiaa? Pitää valmistaa neulanreikäkamera. 

Miten neulanreikäkamera valmistetaan? Tarvitaan säänkestäviä tiiviitä purkkeja, jotka ovat sisältä mustia. Itse valmistin erilaisista peltipurkeista mitä löysin nurkista sekä halvalla kirpputoreilta. Yhteensä tein 8 neulanreikäkameraa. Maalasin ne spraymaalilla mustaksi sisältä ja ulko, että ne eivät ole häiritseviä luonnossa. Itseltäni löytyi todella pieni poran terä joka vastasi neulanreiällä tehtyä reikää, joten tein purkkeihin reijät sillä. Normaalisti neulanreikäkameraan reikä valmistetaan foliosta. Leikataan purkkiin reikä, ja siihen kiinnitetään folio joka peittää reiän. Folion keskikohtaa ohennetaan hiemalla hiekkapaperilla, jotta reiästä tulisi tasainen. (Folioksi ovat hyviä esim. jogurttipurkkien kansifoliot). 

Purkin valmistamisen jälkeen purkin sisään asetetaan valokuvapaperia, joka on valoherkkää. Tämä vaihe pitää tehdä pimeässä tai punaisessa valossa. Purkin kyljessä oleva neulanreikä peitetään sähköteipillä niin pitkäksi aikaa kunnes kamera on paikoillaan. Paperi asetetaan purkkiin tietenkin reijän vastapuolelle ja pistetään tarvittaessa vähän teipillä kiinni. Sen jälkeen olen teipannut hyvin mustalla ilmastointiteipillä purkin kannet tiiviisti kiinni, jottei vaan ylimääräinen valopääse purkkiin, vaan ainoana valon lähteenä on neulanreikä. 

Tässä nopeasti ja lyhykäisyydessään valmistaminen. Jossain vaiheessa voin kuvata, tarkemman kuvitetun ohjeen, kameran tekemiseen.