1/02/2017

Kirjontatyöt on taas otamassa vallan

Nyt alkaa olla jo puoli vuotta valmistumisesta ja aikaa opinnäytetyön parissa työskentelystä. Hain erääseen kesänäyttelyyn mun opinnäyteteoksellani "Dreamcatcher" (josta olenkin jo aiemmin kirjoittanut, tänne). Ja pääsin mukaan. Koska kyseinen työ on elävä ja siihen tulee kokoajan lisää unikuvia, on minun laadittava heti tammikuussa työskentelysuunnitelma. Haluan saada tehtyä, ainakin kolminkertaisen määrän kirjottuja unikuvia lisää teoskokonaisuuteen. Nyt pitää alkaa poimimaan unistani kuva-aiheita ja pohdittava, mitä haluan teokseen liittää ja miten toteuttaa ne. Tämän vuoden aikana teen jo muutamia luonnoksia varmaan. Olen toisaalta innoissani tekemässä niitä lisää sekä palaamassa teoksen työstämisen pariin.

Olen syksyn hapuillut grafiikan ja valokuvauksen parissa ja etsinyt jo aikaisemmin kokeilemiani tekniikoita uudelleen. Olen ollut jonkinlaisessa valmistumisen jälkeisessä lukossa, etenkään kirjominen ei ole ollut kovin miellyttävää puuhaa. Mutta nyt tuntuu taas olevan sen aika. Vaikkakin aijon jatkaa muidenkin medioiden kanssa työskentelyä siinä rinnalla. Kuitenkin näyttelyä varten teoksen lisäosien tekeminen on nyt prioriteettina ensi kevään.


Olen viime aikoina nähnyt todella paljon unia ja koittanut pistää mieleen mielenkiintoiset elementit. Seuraavaksi alan luonnostelemaan uusia kuvia, joista löytyy mm. lentäviä kirjoja, tanssivia luurankoja, kaksipäinen käärme sekä erilaisia veitsiä. Mukaan uusiin kirjonta teoksiin tulee todennäköisesti glitterit, kiiltolangat ja kuviolliset kankaat. Teos tulee siis elämään jonkin verran askeleen eteenpäin. Ehkä vielä syvemmälle outoon unimaailmaani. Kuvakieleni ei kuitenkaan tule hirveästi muuttumaan, vaan asiat pysyvät tunnistettavissa ja harmoniassaan. 

Meidän yhteisillä Kaikki hyvin -nettisivuilla, jotka ovat vielä hetken ainakin löydettävissä. Kuvailin teosta, sen alkuvaiheilla näin:

Unisieppaaja

installaatio

Nukkuminen vie noin kolmasosan ihmisen elämästä. Nukkuessani näen paljon unia. Unissani kaikki on mahdollista. Unet kulkevat käsi kädessä luovan työni kanssa. Unissa ihmisen mieli on valloillaan, niin hyvässä kuin pahassa.

Otan teoksiini mukaan unet, jotka jollain tasolla jäävät pyörimään päähäni ja päätyvät unipäiväkirjoihini. Tekniikkana kirjonta itsessään on minulle hyvin meditatiivinen kokemus. Pehmeällä pinnalla, kankaalla ja langalla, on suuri vaikutus aiheen käsittelyyn.

Dreamcatcher

installation
Sleeping takes up one third of human’s life. While sleeping, I dream a lot. In my dreams everything is possible. Dreams go hand in hand with my creative work. In dreams one’s mind is free, for better or for worse.
Some dreams become part of my work. Those dreams usually keep on going in circles in my head and then end up in my dream journal. For me embroidery as a technique is very meditative experience. The soft surface, cloth and thread have a strong influence on how I deal with the topic.


Aihe aukesi minulle lopputuloksen myötä, nähdessäni kokonaisuuden ensimmäistä kertaa esillä entistä voimakkaammin ja sai minulle uusia merkityksiä. Teoksen kritiikit ja positiivisiet kommentit saivat minut vakuuttuneeksi siitä, että ihmiset kokevat sen ympärillä rauhallisuuden tunnetta ja osaavat samaistua teokseen.