1/18/2017

"Multitaskaus"

Mistä siinä on kyse? Olenko todella itsekin samanlainen?
Monet artikkelit antavat täysin erilaista tietoa aiheesta. Toisissa sanotaan, sen olevan nopeaa asiasta toiseen pomppimista, kuin niinkään asioiden "tekemistä yhtä aikaa". Todellisuudessa uskon sen, ettei (ainakaan kovin hevillä) ole mahdollista tehdä edes kahta asiaa samaan aikaan antaen niille yhtä paljon huomiota


Ja niin kyllä olen. Toisinaan. Tai ainakin teen todella paljon asioita joista hypin heti seuraaviin tehtäviin. Joskus jopa samanaikaisesti asioita. Tv:n katsominen ei ole minulle koskaan ollut pelkkää tv:n tuijottamista. Joidenkin tutkimuksien mukaan "multitaskaus" aiheuttaa hajamielisyyttä eikä johda yhtään mihinkään. Itselläni en koe ongelmaksi asioiden välillä seilailua. Toisinaan tulee kausia, jolloin on vaikea keskittyä tai muistaa asioita. Toisinaan on todella vaikea aikatauluttaa asioita ja miettiä miten arjen järjestäisi. Koen kuitenkin asiat täysin normaaleiksi, enkä siitä erinäisiä asioita. Itsestään selvää on, että kiire ja yllättävät menot vaikuttavat muistiin ja asioiden sekoittamiseen.

Olen sataprossainen muistikirja ja kalenteri ihminen. Asiat eivät muuten pysy, missään järjestyksessä, jos en kirjoita kaikkea ylös. En osaa vieläkään käyttää puhelimen kalenteria tai muistikirjaa. Pidän enemmän fyysisistä kalentereista ja paperilapuista.





Tässä loppuun vielä löytämäni ohjeet miten voi treenata aivoja ja päästä hajamielisyydestä


Onneksi hajamielisyydestä ja tehottomasta sähläämisestä voi päästä eroon. Kun treenaat aivojasi näillä vinkeillä, harjaantunut vähitellen keskittymään paremmin:
  1.  Tee jotain konkreettista, mikä vaatii kaiken huomiosi: neulo, piirrä tai laske päässälasku. Voit myös laskea päässä yhdestä kahteenkymmeneen ja sen jälkeen kahdestakymmenestä yhteen. Keksi erilaisella logiikalla eteneviä numerosarjoja ja testaa, miten vaikeasta yhdistelmästä selviät.
  2.  Opettele uusi taito. Kun harjoittelet esimerkiksi lumilautailua, autolla ajamista tai instrumentin soittamista, joudut pinnistämään kaiken huomiosi tehtävään.
  3.  Tee yhteistyötä muiden kanssa. Aivot joutuvat kovemmalle koetukselle, kun niiden pitää ottaa huomioon erilaisia näkökulmia ja yrittää sovittaa ne yhteen.
  4.  Keskity yhteen asiaan kerrallaan täydellisesti ainakin pari minuuttia. Koeta irrottaa ajatukset täksi ajaksi muista tehtävistä.

Lopuksi: muista pitää pausseja ja rentoutua! Jo puolentoista minuutin hengittelytauko tekee hyvää.
Lähde: Reidar Wasenius, briim.fi. Keskittymiskykyä voi parantaa myös aivobicillä.