1/17/2017

Kulttuuri elämykset 2016

Tein listan kymmenestä minulle tapahtuneesta "parhaasta" kulttuurielämyksestä vuodelta 2016. Olen aina ollut huono sanomaan parhaita asioita, koska tykkään niin monesta asiasta, jotkut asiat ovat tietenkin aina ylitse muiden mutta niitä onkin sitten vaikeata laittaa paremmuusjärjestykseen. Olen koonnut nämä kymmenen erilaista kohtaa sen mukaan mitä minulle on kulttuurin osalta jäänyt mieleen vuodesta 2016. Kulttuuri on minulle monimuotoinen asia ja näin ollen listassa on mm. festareita, kuvataidetta sekä ruoka- ja juomakulttuuria. Lista ei ollut välttämättä helppo koota, oli vaikeaa ensin palauttaa mieleen asioita. Sitten selasin vähän kuviani ja instagram tiliäni, jonka jälkeen olin varma mitkä kymmenen asiaa haluan poimia tähän listaan.








Yksi ehdottomasti parhaita festareita missä olen ollut. Festareita ei tulla järjestämään enää jatkossa ainakaan samassa paikkaa, mikä on ihan todella sääli. Festareiden tarjonta on monipuolinen, jossa voi viikonlopun nauttia taiteesta, musiikista, ihmisistä, rennosta hengailusta, ruuasta, melkeimpä mistä vaan. Viime vuodesta ei ehkä jäänyt nii paljoa käteen, kuin edellistä. Mutta meininki oli silti hyvä. Artisteista mieleen jäi Mäsä, Seksihullut, Juice Normaali ja Saimaa. Tottakai monta muutakin. Voisin romantisoida ja runoilla tuntemuksista, tilanteista ja musiikin takaamasta mielihyvästä vaikka kuinka. Kuitenkin haluan vain todeta, että nautin festarista todella suurella sydämellä. Sama festari ei todennäköisesti palaa, mutta toivottavasti Kouvola saa jonkun yhtä hyvin, jossei paremman festarin jo ensi kesänä. Tiimi ei  varmasti luovuta. Kiitos hienosta festarista!








2. Yayoi Kusama, Tom of Finland sekä  Ron Mueck (HAM / Taidehalli / Sara Hildén 

        
Taidenäyttely kokemuksista haluan mainita paljon puhuttaneet näyttelyt. Koska nämä kolme näyttelyä, ovat koskettaneet myös minua, sen lisäksi ne ovat toimineet avaimena siihen miten ihmiset löytävät taidemuseot ja ottaneet paljon palstatilaa, tuoneet uutta mielenkiintoa nykytaiteeseen ihmisille, jotka eivät välttämättä paljon seuraa kuvataiteen kenttää ja ilmiöitä. Tämä eteenkin Sara Hildénin Mueckin näyttely on ollut hieno suunnan antaja. Odotan innolla, mitkä vastaavat näyttelyt nousevat tänä vuonna suureen suosioon.







Tarkkaa muistikuvaa mulla ei enää ole olenko ollut TMW:llä jo ensimmäisenä vuonna 2009. Muistaisin, että 2010 olen ollut joitain keikkoja tsekkaamassa. TMW on noussut todella merkittäväksi, suureksi ja hyvin tehdyksi festivaliksi, jonne ehdottomasti kannattaa lähteä. Tällä hetkellä tämän kuun loppuun onkin early bird -passi vaan 50€. Ohjelma on massiivinen ja kattava, kaupunkikin näyttäytyy festivaalin aikaan hyvin mielenkiintoiselta. Kulttuuri ihmisiä virtaa eri puolilta Eurooppaa. Koko ilmapiiri on inspiroiva ja rento. Viime vuoden mieleenpainuvimmat asiat ovat olleet ehdottomasti uusien artistien löytäminen. Festivalin kaiken kattava ohjelma on timantista antia. Ravintoloiden spesiaali listoilta voi nautiskella uusia makua hyvään hintaan, tai voi osallistua mielenkiintoisiin keskustelu tilaisuuksiin, nauttia taiteesta niin gallerioissa kuin ulkotiloisakin unohtamatta kaksi päiväistä designmarkettia. Festivaalin ajankohta on myös ollut hyvä maaliskuun loppu huhtikuun alku on jo suhteellisen lämmintä Tallinnassa eikä tuohon aikaan paljon päällekkäisyyksiä toisten tapahtumien kanssa tule.








Festarit ottavat aika ison haukkauksen listaani, mutta haluan myös laittaa Freedom festivaalin tänne. Tykkäsin festarin esiintyjä kaartista ja sen visuaalisuudesta, jokin muukin festarissa kiehtoi. Ihan kivan oloinen aloitusvuosi festareille. Harmi vaan oli ajankohta, jolloin on muitakin suuri festareita samana viikonloppuna. On varmasti vaikea löytää ajankohtaa Suomessa, jolloin ei olisi festareita, mutta Provinssin kanssa sama viikonloppu on varmasti haastava. Festarissa oli paljon potentiaali, mutta moni asia jäi hämään. Alue oli surkea. Samaan aikaan olevat esitykset eivät toimineet alkuunkaan, kuuntelit keikkaa veneessä ja kuulit vaa päälavan keikan joka soitti samaan aikaa kilpaa päälle. Moni esiintyjätkin kommentoi asiaa ja oli harmissaan. Alue muutenki oli todella hämmentävän mallinen, onneksi väkeä oli suhteellisen vähän. Infopisteen ihmiset antoivat "en mä tiiä vastauksia", eikä heillä ollut mitään tarkoitusta ottaa asiasta selvää. Päälavalla oli turhan kova kouraisia ja innokkaita järjestyksenvalvoja, mitä seurailin muutamia tilanteita vierestä. Kokonaisuudessa festari oli hyvä, mutta todella paljon mielestäni jäi kehitettävää. Myös festarille saapuminen tuottaa aika paljon kiertämistä. Toivottavasti festari kuitenkin vakiinnuttaa paikkansa Tampereen kesässä, sillä tällaista festari tarvitaan mielestäni.








Myös maailmanperintö saaristo kuuluu tähän listaani, sillä se on myös kulttuuria. Merenkurkku on aivan älyttömän kaunis ja mielenkiintoinen. En liiemmin ehtinyt tutustua alueen kaikkiin puoliin monipuolisesti. Toivottavasti ensi kesänä olisi aikaa tutkailla aluetta paremmin. Merenkurkun saaristo on kuitenkin Suomen ainoa luontokohde, joka on Unescon maailmanperintökohteiden listalla. Meri on itselleni hyvin tärkeä ja näin ollen myös Merenkurkku on minulle paikka, jossa voi hengittää vapaasti, rentoutua ja tuntea kaiken. 









Tämä näyttely oli niin suuri osa minun kevättäni ja sen myötä minulle hyvin tärkeä kulttuuritapahtuma. Oman lopputyönäyttelyn laittaminen listaan tuntui ensin oudolta, mutta haluan sen kuitenkin listata tähän. Kanssani valmistui niin upeita taiteilijoita, joten tämän kuuluu olla tässä listassa.








7. Grub

Super hyvää streetfoodia. Tämä hienous löytyi kesällä Laukontorilta ja toivon, että se löytyy vielä ensi kesänäkin. Suuri plussa vegaanisesta vaihtoehdosta. Banh Mi -sämpylöiden sisältä löytyi, sriracha-soijamarinoitua seitania, marinoitua porkkanaa ja kurkkua, sekä punakaalia, limeä ja loppu silauksena sriracha-chili-limemajoneesia ja pintaan korianteria. Itse söin annoksen useaan otteeseen ranskalaisilla. Olen todella tyytyväinen toisaalta, ettei se oli ympärivuotinen. Sillä se on hieman liian lähellä työhuonetta ja sinne on helppo lähteä syömään herkullinen lounas. Heh.







Kyseinen tapahtuma voisi olla listassa, vaikka jokainen vuosi. Mutta erityisesti haluan laittaa sen listaan 2016. Sillä mielestäni näyttelykokonaisuus vuonna 2016 oli todella hyvä ja mielenkiintoinen. Näyttely oli kokonaisuudessaan hyvä, eikä mieleeni jäänyt niinkään mitään yksittäistä teosta tai taitelijaa. Odotan innolla ensi kesän näyttelyä. 







Taivaallinen kahvila. Join elämäni ensimmäistä kertaa aivan mielettömän kahvin, jossa ei ollut mitään joukossa. Kahvilan henkilökunta oli todella taitavaa ja osasivat heti suositella juuri sellaisen kahvipavun, joka sopi minun maku mieltymyksiini. Tämän jälkeen olenkin aina pistäytynyt sinne kahville, kun viime keväänä rakas Tallinnan ystäväni halusi minut sinne viedä. 



10. Kotimaa matkailu

Kulttuuri elämyksenä yksi parhaimpia. Sillä Suomi on niin moninainen. Jokainen maakunta on omanlaisensa. Tottakai on paljon metsä ja peltomaisemaa, kun kulkee pitkin ja poikin. On saaristoa ja järvemaisemaa. Edellisenä kesänä kiertelin itä Suomessa. Nyt länsi rannikkoa. Pohjoiseen pitäisi varmaan tänä kesänä sitten päästä. Netin ihmeellisesta maailmasta löytyy paljon majapaikkoja, kun jaksaa googlettaa. Voi yöpyä, vaikka missä mitä mielenkiintoisimmissa mökeissä tai vaan ihan telttailla. Lähde siis rohkeasti kiertamään ja kotimaa matkailemaan. Se on ihan super hauskaa! Varsinkin jos kaikki oudoimmat, hiljaisimmat, vanhat ja hieman kämäisimmätkin kohteet kiinnostavat kannattaa kierrellä omalla autolla niin saa kaiken irti. Pakata autoon kaverit ja kaikenlaista mitä hiemankin voi kuvitella tarvitsevansa.